Това са вторите сладки, след Курабийките с кафе, шоколад и ядки, които пека за приятелките. Избрах ги, защото имат празничен аромат на портокал, хрупкави орехчета за пълнеж, мед и защото всички те обичат овесените ядки. Някак си овесените ядки са приоритет на жените. Почти не позавам мъж, който да ги харесва или да харесва нещо направено с тях. Мисля, че защото ги смятат за твърде задравословни и робуват на клишето, че здравословните неща не са вкусни. Обаче това категорично не е така – вкусни са. Например хубава салата от настърган морков или варени броколи с лимон и зехтин. Вече виждам сбръчкания нос на мъжа ми когато прочете последното. Но в същност думата ми беше за сладките. Хубави и вкусни, особено с чаша прясно мляко или айрян.
Продукти за около 30 броя:
3 чаени чаши финни овесени ядки
1 чаена чаша брашно
¾ чаена чаша захар
½ чаена чаша портокалов сок
100 гр масло
3 с.л. мед
1 яйце
1 ч.л. сода за хляб
½ ч.л. бакпулвер
½ чаена чаша орехи
щипка сол
кората на един портокал или 5-6 захаросани портокалови корички – използвах настъргана кора портокал
Приготовление:
Маслото, на стайна температура, се разбърква със захарта на пухкав крем. Добавя се яйцето, меда и портокаловия сок и се продължава да се бърка до хомогенизиране. Добавят се нарязаните на дребно орехи и настърганата портокалова кора или захаросаните портокалови корички, нарязани на дребно.
В отделна купа се смесват овесените ядки, брашното, содата, бакпулверът и солта.
Сухите съставки се прибавят към маслената смес и се разбърква добре.
От тестото, с помоща на дланите, се оформят топчета с големината на голям орех и след това се притискат от двете страни за да се сплескат.
Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15-20 минути или докато се зачервят леко.
Добър апетит и весели празници!
Други публикации:
Хех, има нещо вярно за мъжете и отношението им към здравословната храна. Въпреки че моя приятел е все недоволства като му правя сладкиши, курабийки и торти и обича да закусва овесени ядки със сухи плодове, лешници и бадеми. 🙂
А за мен – овесените сладки са любими, в най-различни комбинации и вкусове.
Ирина, браво на твоят приятел, въпреки че не знам как издържа на изкушението да не хапне от твоите сладкиши, като знам какви вкуснотии правиш.
Весело посрещане на 2010!
Доста години закусвам овесени ядки и бих казала,че този навик е като наркотик:)А сладките са прекрасни и като съставки и като аромат.За снимката вече няма да пиша-знаеш,че е прекрасна.Не знам защо на моя блог не мога така да публикувам снимки между редовете/не съм много на „ти“ с тези неща,но смятам ,че ще открия начин/Поздрави:)))
Благодаря ти, Дани!
Сигурна съм, че ще откриеш начин да публикуваш снимките както искаш. За жалост не съм запозната с blogspot и не мога да съм ти полезна 😦
Весело посрещане на 2010!
Даниела,
изглеждат празнични, ароматни и фини,
като за скъпи приятели!
Моите поздравления и пожелания за празнично настроение в новогодишната нощ!
Здрава, весела, щастлива, мирна,
плодородна да е новата 2010 година!
Диана, благодаря ти!
Прекрасно и незабравимо посрещане на Новата 2010 година! Нека тя ти донесе здраве и късмет!
Дани, здрава, успешна и много щастлива 2010 година желая на теб и семейството ти!
Поздрави
Зори, весело посрещане на Нова Година, здраве, късмет и любов на теб и на твоето семейство!
Zdravei,Dani!
Predi 30min napravih ovesenite sladki,stanaha 4udesni i vkusni.Majat mi gi opita i mnogo gi haresa,a sega nabludavam malkoto mi mom4ence kak gi ma4ka v ra4i4ka i si slaga to6i4ki v ustancata.Strahoten e!
BLAGODARIA TI ZA VKUSNATA I LESNA RECEPTA.
Do skoro.
neveroyatno vkusni sa!!!!! otdavna iskah da si napravya biskvitki s oveseni yadki, no tezi nadminaha o4akvaniata mi!!!! mnogo blagodarya!!! i pozdravlenia za prekrasnia blog!!!
Tsveti, много се радвам!
Сърдечни поздрави!
Здравейте, искам да Ви споделя, че щом открих тези сладки веднага исках да ги пробвам, но нямах портокали и с две ябълки стана нещо невероятно. Настъргах ги изтисках ги за сока, а остатъка от ябълката и него сложих в сместа. Супер стана, може следващия път и стафидки да добавя. А и да не забравя – пекох ги 30 минути, за да не станат глетави.
Всичко добро!
Cvety, страхотна импровизация по рецептата си направила! Много се радвам, че са ти допаднали!
Поздрави!
Даниела, поздравления за рецептата; това са най-вкусните сладки с овесени ядки, които съм правила, а напоследък опитах поне 10-15 рецепти.
Хиляди благодарности 🙂
Petya, благодаря ти! Много се радвам, че толкова много са ти допаднали!
Поздрави!
И аз опитах да направя от тези сладки,но незнайно защо не ми стояха оформени,а се разтекоха и стана една голяма сладка.Това не ни попречи да ги изядем защото са страхотни.
Здравейте, Наталия!
Вероятно брашното е дошло малко по-малко, за това така се е получило. Ако сместа е била малко по-рядка и не сте оставили много място между сладките при печенето са се сляли в една голяма. Радвам се, че въпреки вида са ви допаднали на вкус 🙂
Поздрави!