Сладки с овесени ядки, орехи и портокал

Това са вторите сладки, след Курабийките с кафе, шоколад и ядки, които пека за приятелките. Избрах ги, защото имат празничен аромат на портокал, хрупкави орехчета за пълнеж, мед и защото всички те обичат овесените ядки. Някак си овесените ядки са приоритет на жените. Почти не позавам мъж, който да ги харесва или да харесва нещо направено с тях. Мисля, че защото ги смятат за твърде задравословни и робуват на клишето, че здравословните неща не са вкусни. Обаче това категорично не е така – вкусни са. Например хубава салата от настърган морков или варени броколи с лимон и зехтин. Вече виждам сбръчкания нос на мъжа ми когато прочете последното. Но в същност думата ми беше за сладките. Хубави и вкусни, особено с чаша прясно мляко или айрян.

Продукти за около 30 броя:

3 чаени чаши финни овесени ядки

1 чаена чаша брашно

¾ чаена чаша захар

½ чаена чаша портокалов сок

100 гр масло

3 с.л. мед

1 яйце

1 ч.л. сода за хляб

½ ч.л. бакпулвер

½ чаена чаша орехи

щипка сол

кората на един портокал или 5-6 захаросани портокалови корички – използвах настъргана кора портокал

Приготовление:

Маслото, на стайна температура, се разбърква със захарта на пухкав крем. Добавя се яйцето, меда и портокаловия сок и се продължава да се бърка до хомогенизиране. Добавят се нарязаните на дребно орехи и настърганата портокалова кора или захаросаните портокалови корички, нарязани на дребно.

В отделна купа се смесват овесените ядки, брашното, содата, бакпулверът и солта.

Сухите съставки се прибавят към маслената смес и се разбърква добре.

От тестото, с помоща на дланите, се оформят топчета  с големината на голям орех и след това се притискат от двете страни за да се сплескат.

Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15-20 минути или докато се зачервят леко.

Добър апетит и весели празници!

Други публикации:

Диетичен коледен сладкиш

Шоколадови мъфини

Тирамису

17 comments on “Сладки с овесени ядки, орехи и портокал

  1. Ирина каза:

    Хех, има нещо вярно за мъжете и отношението им към здравословната храна. Въпреки че моя приятел е все недоволства като му правя сладкиши, курабийки и торти и обича да закусва овесени ядки със сухи плодове, лешници и бадеми. 🙂

    А за мен – овесените сладки са любими, в най-различни комбинации и вкусове.

    • Danyela каза:

      Ирина, браво на твоят приятел, въпреки че не знам как издържа на изкушението да не хапне от твоите сладкиши, като знам какви вкуснотии правиш.
      Весело посрещане на 2010!

  2. Dani каза:

    Доста години закусвам овесени ядки и бих казала,че този навик е като наркотик:)А сладките са прекрасни и като съставки и като аромат.За снимката вече няма да пиша-знаеш,че е прекрасна.Не знам защо на моя блог не мога така да публикувам снимки между редовете/не съм много на „ти“ с тези неща,но смятам ,че ще открия начин/Поздрави:)))

    • Danyela каза:

      Благодаря ти, Дани!
      Сигурна съм, че ще откриеш начин да публикуваш снимките както искаш. За жалост не съм запозната с blogspot и не мога да съм ти полезна 😦
      Весело посрещане на 2010!

  3. Diana каза:

    Даниела,
    изглеждат празнични, ароматни и фини,
    като за скъпи приятели!
    Моите поздравления и пожелания за празнично настроение в новогодишната нощ!
    Здрава, весела, щастлива, мирна,
    плодородна да е новата 2010 година!

    • Danyela каза:

      Диана, благодаря ти!
      Прекрасно и незабравимо посрещане на Новата 2010 година! Нека тя ти донесе здраве и късмет!

  4. Eoc каза:

    Дани, здрава, успешна и много щастлива 2010 година желая на теб и семейството ти!
    Поздрави

    • Danyela каза:

      Зори, весело посрещане на Нова Година, здраве, късмет и любов на теб и на твоето семейство!

  5. Stela каза:

    Zdravei,Dani!
    Predi 30min napravih ovesenite sladki,stanaha 4udesni i vkusni.Majat mi gi opita i mnogo gi haresa,a sega nabludavam malkoto mi mom4ence kak gi ma4ka v ra4i4ka i si slaga to6i4ki v ustancata.Strahoten e!
    BLAGODARIA TI ZA VKUSNATA I LESNA RECEPTA.
    Do skoro.

  6. Tsveti каза:

    neveroyatno vkusni sa!!!!! otdavna iskah da si napravya biskvitki s oveseni yadki, no tezi nadminaha o4akvaniata mi!!!! mnogo blagodarya!!! i pozdravlenia za prekrasnia blog!!!

  7. Cvety каза:

    Здравейте, искам да Ви споделя, че щом открих тези сладки веднага исках да ги пробвам, но нямах портокали и с две ябълки стана нещо невероятно. Настъргах ги изтисках ги за сока, а остатъка от ябълката и него сложих в сместа. Супер стана, може следващия път и стафидки да добавя. А и да не забравя – пекох ги 30 минути, за да не станат глетави.
    Всичко добро!

    • Danyela каза:

      Cvety, страхотна импровизация по рецептата си направила! Много се радвам, че са ти допаднали!
      Поздрави!

  8. Petya каза:

    Даниела, поздравления за рецептата; това са най-вкусните сладки с овесени ядки, които съм правила, а напоследък опитах поне 10-15 рецепти.
    Хиляди благодарности 🙂

    • Danyela каза:

      Petya, благодаря ти! Много се радвам, че толкова много са ти допаднали!
      Поздрави!

  9. Наталия каза:

    И аз опитах да направя от тези сладки,но незнайно защо не ми стояха оформени,а се разтекоха и стана една голяма сладка.Това не ни попречи да ги изядем защото са страхотни.

    • Danyela каза:

      Здравейте, Наталия!
      Вероятно брашното е дошло малко по-малко, за това така се е получило. Ако сместа е била малко по-рядка и не сте оставили много място между сладките при печенето са се сляли в една голяма. Радвам се, че въпреки вида са ви допаднали на вкус 🙂

      Поздрави!

Вашият коментар