Здраве и красота

Овесени ядки – супер храна на добра цена

21.09.2010г. / 12 51ч.
Ивет Лолова
Овесени ядки – супер храна на добра цена

Овесените ядки влизат както в кулинарни рецепти, така и в козметични. Ако мъжът ви се опитва да ви убеди, че овесът е фураж за животните, не се поддавайте. Всяка диетично и здравословно ориентирана жена знае, че овесените ядки и овесеното мляко са могъща здравословна храна, която в XXI век трябва да присъства във всяка кухня.

Овесените ядки са добър източник на въглехидрати, витамини от групата B, ненаситени мазнини и фибри, а като прибавим и ниските калории, това ги прави предпочитана храна за диетично хранене. Фибрите действат пречистващо на храносмилателната система и са добра профилактика срещу запек. Имайте предвид, че фините овесени ядки са по-бедни на фибри заради обработката им.

Отличен старт за деня е плодов шейк с овесени ядки. Сложете в шейкъра пресен плод, мляко и супена лъжица овесени ядки. По желание прибавете ванилия или канела. Една такава протеинова бомба ще ви държи сити дълго време.

Цената на овесените ядки е народна - около 3 лв. за килограм. Ако обаче предпочитате био, ще трябва да платите от 4 до 6 лв. за половин килограм.

Приложение на овесените ядки в козметиката: като маски или скраб за лице, смесени с малко зехтин или плодово пюре. Тук е по-добре да използвате фини овесени ядки.

Приложение на овесените ядки в готварството:
- като базови за закуска тип мюсли - с плодове, нектар, кисело или прясно мляко;
- в състава на супи. Слагат се непосредствено след отстраняването на супата от огъня, тъй като омекват много бързо от топлината.
- в кексове и сладки;
- в замесването на хлябове, солени пайове, соленки и баници;
- в зеленчукови салати - зеле и моркови; цвекло, ряпа... Едрите овесени ядки предварително трябва да накиснете за малко в гореща вода. Фините овесени ядки направо поръсвате.
-
задушени зеленчуци - сервирайте порцията с една-две супени лъжици едри овесени ядки, поръсени отгоре.

Предимството на овесените ядки е, че ги има и в най-малките магазинчета. В супермаркетите ги търсете на диетичния щанд. Не им изневерявайте дори когато пътувате - вземете със себе си бързовар и купичка с лъжичка, и закуската ви е осигурена.

Вижте няколко рецепти с овесени ядки:
Плодова салата с овесени ядки и кисело мляко
Сладки с овесени ядки
Бисквити с овесени ядки
Следобедна закуска с овесени ядки

 

 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Miki ( преди 11 години )
Овесените ядки са задължителната ми закуска сутрин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар