рецепта

Овесени питки с трици

Овесени питки с трици

1 5 1

Питки и хлебчета

Българска

Рецептата "Овесени питки с трици" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

брашно 120 г овесено
брашно тип 500 480 г
овесени трици 2 с. л.
мед 1 с. л.
олио 1 с. л. зехтин или
сол 1 ч. л.
топло прясно мляко 250 мл
топла вода 125 мл
1 и 1/2 ч.л. суха мая
Сусам

• Овесеното брашно се разбърква с маята, триците, 1/2 чаша (125 мл) брашно тип 500, меда и млякото.

• Омесва се леко и се оставя покрито за 20 минути на топло.

• Прибавят се останалото брашно, сол и водата.

• Меси се 5-7 минути, като накрая се прибавя и олиото.

• При получаване на гъсто тесто се добавя още малко вода.

• Полученото тесто трябва да е меко, еластично и гладко.

• Прехвърля се в намаслена купа и се покрива.

• Тестото се оставя да втасва на топло за 90 минути.

• Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност.

• Разделя се на 6-8 парчета.

• Всяко от тях се оформя на топче.

• Оформените питки се нареждат в огнеупорна тава, която е застлана с хартия за печене.

• Покриват се и се оставят да втасат 30 минути.

• В това време фурната се загрява на 180 С.

• Повърхността на питките се надрязва кръстообразно и се посипва със сусам.

• Напръскват се с вода.

• Овесените питки с трици се пекат 30 минути.